Ulei esential de lavandă (Lavandula angustifolia)

Ulei esential de lavandă (Lavandula angustifolia)

(1 recenzie client)

21,00 lei

Ulei esential de lavandă – puritate 100%.

Recipient de sticlă, 10ml.

Valabilitate: 12 luni de la deschiderea recipientului.

 

Descriere

Datorită aromei distincte și aplicațiilor sale infinite, levănţica este utilizată de secole. În antichitate, romanii și egiptenii foloseau levănţică în apa de baie.
De atunci, mulți au descoperit numeroasele beneficii date de levănţică. Uleiul esențial de levănţică este utilizat pe scară largă la fabricarea produselor cosmetice și a parfumurilor.
Aplicat local, uleiul de levănţică este deseori folosit pentru atenuarea imperfecțiunilor tenului.

Uleiul esential de lavandă este 100% natural si este conceput pentru toate tipurile de piele, cu efect regenerator, calmant, si relaxant.

Uleiul de lavandă este recunoscut ca fiind cel mai versatil ulei esential datorita numarului foarte mare de aplicatii posibile. Este un foarte bun regenerant natural pentru piele, un calmant si relaxant mental extraordinar, un adjuvant excelent pentru somn si un parfum natural foarte apreciat.

  • cu proprietati antiseptice, antalgice, antispasmodice, cicatrizante si regenerante este un produs terapeutic  adaptat pentru orice tip de piele.
  •  rezultate excelente pentru pielea sensibila, in ameliorarea acneei si in prevenirea photoaging.
  • în aromaterapie este folosit ca relaxant mental, adjuvant pentru somn si in tratarea anxietatii

Compozitie

Lavandă, ulei esențial – 100%.

Actiune terapeutica

  • antiseptic
  • relaxant al sistemului nervos central
  • antispasmodic, relaxant muscular, antalgic
  • regenerator si calmant cutanat pentru piele afectata de rani, arsuri, intepaturi de insecte, acnee, eczeme, urticarii, psoriazis
  • cicatrizant

Contra-indicatii

Poate cauza sensibilizare cutanată.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor!

Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau vă aflați sub supraveghere medicală, consultați medicul.

Evitați contactul cu ochii, interiorul urechilor,mucoasele  și zonele sensibile.

Evitați expunerea la soare sau raze ultraviolete timp de 12 ore după aplicarea produsului.

Administrare

  • Aplicarea pe piele se face concentrat, prin picurare directa, sau diluat in ulei vegetal.
  • Pentru inhalatii aplica cateva picaturi pe un material textil si inspira de aproape de la cateva secunde pana la cateva minute in functie de necesitate.
  • Pentru aromatizare ambientala foloseste un difuzor cu ultrasunete sau un aromatizor cu incalzire la temperatura de maxim 40 de grade C.
  1. Calmare – Pune cateva picaturi la incheietura mainilor, intre degetele de la maini/picioare sau freaca picaturile direct in palme. Inspira apoi adanc. Calmeaza atat in stare gazoasa prin aspiratia in plamani cat si prin patrunderea prin piele. Poti incerca seara acasa sau chiar la birou intre sedinte stresante
  2. Somn usor – Foloseste aceleasi tehnici ca in cazul calmarii. In plus poti imprastia cateva picaturi pe asternuturi (un ulei de lavanda 100% pur si 100% natural se evapora integral si nu lasa pete). Aceasta metoda este foarte des folosita cu mare succes pentru a adormi usor si placut bebelusii sau copiii mici.
  3. Intepaturi de albine sau alte insecte – Previi iritatia pielii daca aplici cateva picaturi in zona afectata
  4. Cicatrizant – Aplica cateva picaturi pe taieturile minore si veti remarca cum pielea se va cicatriza in tot atat timp cat insurubezi dopul inapoi pe sticluta
  5. Dermatita– Amesteca uleiul de lavanda cu ulei vegetal (iti recomandam ulei de cocos) si maseaza zona cu problema ca parte dintr-un tratament repetat
  6. Buze uscate – Intinde o picatura pe buze si va repara buzele uscate.

Pastrare

Pentru a beneficia o perioada cat mai lunga de beneficiile Uleiului de lavandă recomandăm sa îl pastrati in ambalajul original, inchis ermetic, ferit de lumina si umiditate, la temperatura camerei.

Descriere

Uleiul de lavandă: proprietăţi, beneficii, utilizări, reţetă

Un iz de ulei de lavandă poate declanșa senzatii variate, iar dulcea lui mireasmă te trimite cu gândul spre lanuri de flori albastru-violete sub cerul verii. Dincolo de aroma de lavandă, acest ulei esenţial are nenumărate beneficii atunci când este utilizat în scop terapeutic.

Cuprins

Ce este lavanda?

Uleiul de lavandă provine din Lavandula angustifolia, o tufă veșnic verde, ușor de cultivat care produce mănunchiuri de flori înmiresmate și frumoase deasupra frunzelor gri-argintii.

Planta este originară din nordul Africii și din regiunile muntoase mediteraneene și crește cel mai bine în habitatele însorite și pietroase.

Astăzi ea crește peste tot prin sudul Europei, Statele Unite și Australia.

Lavanda a fost utilizată de mai mult de 2 500 de ani. Vechii perși, grecii și românii au adăugat florile în apă băii pentru a ajută la spălarea și purificarea pielii. De fapt, denumirea de „lavandă” vine de la cuvântul latinesc lavare, care înseamnă a spăla .

Fenicienii, arabii și egiptenii utilizau lavanda ca parfum, dar și pentru mumificare – mumiile erau înfășurate în veșminte înmuiate în lavandă. În Grecia și Roma era utilizată ca leac cu multiple posibilități de folosire, în timp ce în Europa medievală și în timpul Renașterii era presărată pe lespezile castelului ca dezinfectant și deodorant natural. Lavanda a fost chiar utilizată în timpul Marii Ciume din Londra din sec. al XVII-lea. Oamenii se încingeau cu flori de lavandă, crezând că îi va proteja de Moartea Neagră.(1) Uleiul de lavandă de calitate are o mireasma dulce, florală, ierboasă și ușor lemnoasă. Culoarea lui este cuprinsă între galben pal spre galben verzui.

Utilizări ale uleiului de lavandă

Atât lavanda, cât și uleiul de lavandă, sunt prețuite pentru mireasma și versatilitatea lor. Florile sunt utilizate în potpuriuri, decorațiuni și aranjamente pentru interior, în timp ce uleiul esențial este adăugat produselor pentru baie și îngrijire corporală, precum săpunuri, parfumuri, produse de curățenie domestică și detergent de rufe. Uleiul de lavandă este cunoscut pentru proprietățile lui antiinflamatoare, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene și antimicrobiene. Mai are și efecte antispasmodice, analgezice, detoxifiante, hipotensive și sedative.(2) Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai binecunoscute uleiuri esențiale în aromaterapie, și poate fi folosit în următoarele moduri:

  • Adăugat băii sau dușului pentru a alina durerile musculare și stresul.
  • Masat pe piele ca alinare pentru mușchii sau articulațiile cu dureri, cât și pentru afecțiuni ale pielii precum: arsuri, acnee și răni. Asigura-te că îl diluezi cu un ulei purtător (care să îl încorporeze).
  • Inhalat sau vaporizat. Poți utiliza o candelă de ulei sau poți adăuga câteva picături într-un vas cu apă fierbinte, iar apoi să inspiri aburul.
  • Adăugat în apă în care îți înmoi mâinile sau picioarele. Adaugă o picătură într-un bol de apă caldă înainte de a-ți înmuia mâinile sau picioare.
  • Utilizat ca o compresă prin înmuierea unui prosop într-un lighean cu apă infuzată cu câteva picături de ulei de lavandă. Aplică această compresă pe întinderisau vătămări ale mușchilor.
  • Se mai recomandă adăugarea uleiului de lavandă pe lista de produse naturale de curățare. Poți să îl mixezi cu bicarbonat de sodiu pentru a face o soluție de curățare complet naturală pentru baie și bucătărie.

Compoziția uleiului de lavandă

Uleiul de lavandă are o structură chimică complexă, cu peste 150 de constituenți activi.
Acest ulei este bogat în esteri, care sunt molecule aromatice cu proprietăți antispasmodice (suprimă spasmele și durerea), calmante.
Constituenții botanici principali ai uleiului de lavandă sunt: linalil acetatullinaloolul (un alcool terpenic non-toxic care are proprietăți germicide naturale), terpinen-4-ol și camfor.
Alți constituenți din uleiul de lavandă care sunt responsabili pentru proprietățile lui antibacteriene, antivirale și anti-inflamatorii includ: cis-ocimena, lavandulil acetatul, 1,8-cineol, limonen și geraniol.

Beneficiile uleiului de lavandă

Uleiul de lavandă este cunoscut pentru proprietățile lui calmante și relaxante și a fost utilizat pentru combaterea insomniei, anxietății, a depresiei, agitației, durerilor dentare și stresului (4). S-a mai dovedit eficient pentru aproape toate felurile de afecțiuni, de la dureri la infecții.
Oamenii de știință de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, au descoperit că uleiul de lavandă este letal pentru tulpinile patogenice ale pielii cunoscute ca dermatofite, cât și pentru diferite specii de Candida. Studiul, publicat în Jurnalul de Microbiologie Medicală a arătat că uleiul de lavandă omoară fungii prin deteriorarea pereților lor celulari (un mecanism care ar putea să fie valabil și în cazul bacteriilor și virușilor). Partea cea mai bună este că acest ulei nu produce rezistență în timp, spre deosebire de antibiotice.

Uleiul de lavandă mai poate fi utilizat și la:

  • Alinarea durerii. El poate ușura senzațiile dureroase sau mușchii încordați, durerile articulare și reumatismul, luxatiile, durerile de spate și lumbagoul. Doar masează uleiul de lavandă pe zona afectată.
  • Tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii precum: acneea, psoriazisul, eczemele și ridurile. Mai ajută la formarea țesuturilor cicatrizante, care ar putea fi esențiale în vindecarea rănilor, tăieturilor și arsurilor. Lavanda mai poate ajuta și la alinarea mușcăturilor de insecte și a mâncărimilor pielii.(5) Este un anti-inflamator natural , deci ajută la reducerea mâncărimilor, umflăturilor și roșeții.
  • Menținerea părului tău sănătos. Ajută la omorârea păduchilor, ouălelor de păduchi și a altor insecte. Baza de Date Cuprinzătoare a Leacurilor Naturale/Natural Medicines Comprehensive Database (NMCB) spune că lavanda este posibil să fie eficientă pentru tratarea alopeciei areata (boală autoimună ce se manifestă prin pierderea părului în diferite zone „spontane”) şi sporirea creșterii părului cu până la 44% chiar după doar șapte săptămâni de tratament.(6)
  • Îmbunătățirea digestiei. Simplul miros al acestui ulei ajută la stimularea mobilității intestinului și producerea de bilă și sucuri gastrice, ceea ce ar putea ajuta la tratarea durerilor de stomac, a indigestiei, flatulenţei, colicilor, vomei și diareei.
  • Alinarea tulburărilor respiratorii. Uleiul de lavandă poate ajuta la alinarea problemelor respiratorii precum: răcelile și gripă, infecțiile în gât, tusea, astmul, tusea convulsivă, congestionarea sinusurilor, bronșită, amigdalita și laringita.
  • Stimulează producerea urinei, ceea ce ajută la restaurarea echilibrului hormonal, previne cistita (inflamarea vezicii urinare) și alină crampele și alte tulburări urinare.
  • Îmbunătățește circulația sanguină. Ajută la micșorarea nivelului de presiune sanguină ridicată și poate fi utilizat pentru hipertensiune.
  • Uleiul de lavandă poate ajută la îndepărtarea țânțarilor și moliilor. Este de fapt utilizat ca ingredient în unele soluții de îndepărtare a țânțarilor.

Cum să faci ulei de lavandă?

Uleiul de lavandă este produs prin distilare cu abur. Florile sunt culese când sunt în perioada de înflorire deplină, atunci când ele conțin maximul de esteri. Este nevoie de 68 de kilograme de lavandă pentru a produce doar 450ml de ulei pur esențial de lavandă.

Mai poți face o infuzie rece prin înmuierea florilor de lavandă într-un alt ulei. Încearcă această rețeta (7).

Ingrediente și materiale:

  • Flori uscate de lavandă
  • Ulei mineral sau de măsline
  • Vas de sticlă
  • Tifon sau muselina
  • Sticlă sterilizată

Procedura:

Spală şi şterge bine vasul de sticlă și apoi așază florile uscate de lavandă în el. Ar trebui să ai destule flori pentru a umple vasul.Toarnă uleiul peste flori, până sunt complet acoperite.
Pune vasul într-un loc cu destulă lumina solară și lasă-l să stea pentru trei până la șase săptămâni. Lumina solară va ajută la extragerea uleiului din flori și îl va infuză în uleiul de bază.
După trei-șase săptămâni, toarnă uleiul prin tifon în sticlă sterilizată.

Cum acționează uleiul de lavandă?

Se spune că eficacitatea uleiului de lavandă este dată de efectele psihologice şi relaxante ale miresmei lui, combinate cu efectele fiziologice ale uleiurilor sale volatile asupra sistemului limbic.
Uleiul de lavandă poate fi aplicat local sau inhalat prin vaporizare. Deși florile uscate de lavadă pot fi utilizate ca ceai, ingerarea uleiului poate duce la efecte secundare, cum ar fi respirație dificilă, senzație de arsură la ochi și vedere încețoșată, vomă și diaree.

Este inofensiv uleiul de lavandă?

Utilizarea uleiului de lavandă aplicat local sau în aromaterapie în general este considerată sigură pentru majoritatea adulților, dar s-ar putea să nu fie recomandată pentru copii.
Aplicarea de ulei pur de lavandă pe piele (în special pe răni deschise) ar putea cauza iritații, deci este recomandată infuzarea în alt ulei purtător, cum ar fi uleiul de măsline sau din nucă de cocos.
Fii atent să nu ajungă uleiul de lavandă în ochi și mucoasele membranelor. Dacă se întâmplă acest lucru, clăteşte imediat cu multă apă. Uleiul de lavandă ar mai putea cauza reacții alergice la oamenii cu pielea neobișnuit de sensibilă, deci trebuie făcut un test local înainte de a-l utiliza direct. Doar aplică o picătură de ulei de lavandă pe pielea de pe braț și vezi dacă intervine vreo reacție.

Posibile efecte secundare ale uleiului de lavandă

Unii oameni pot dezvolta o reacție alergică la uleiul de lavandă. Mai sunt și situații când oamenii experimentează efecte secundare precum dureri de cap, greață, vomă și senzații de răceală, după inhalarea sau aplicarea locală a uleiului. Femeile însărcinate și mamele care alăptează este indicat să evite utilizarea directă a acestui ulei, intrucât siguranța uleiului de lavandă pentru aceste condiții nu a fost încă verificată.

1 recenzie pentru Ulei esential de lavandă (Lavandula angustifolia)

  1. Manuela Cristea

    Un ulei pur, de calitate superioara, cu un parfum intens si placut la pret corect. Recomand cu încredere!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *