Bio-Fiber este un supliment alimentar, fara adaos de nutrienti. Fiecare tableta contine 460 mg dintr-un amestec natural si echilibrat de fibre vegetale solubile si insolubile. Acestea provin din pectina de citrice si sfecla de zahar si compenseaza continutul relativ scazut de fibre din alimentatia moderna. Bio-Fiber sprijina digestia prin evacuarea regulata si eficienta a bolului fecal, sustinand astfel capacitatea corpului de a elimina reziduurile alimentare.
Fibrele se gasesc in multe alimente neprocesate. Fibrele alimentare apartin unui grup de carbohidrati care nu se digera sau care se digera intr-o masura foarte mica si, sub actiunea enzimelor digestive, se descompun in zahar si amidon.
Exista doua tipuri de fibre alimentare: solubile si insolubile.
1. Atunci cand sunt amestecate cu lichide, fibrele solubile se transforma intr-o masa gelatinoasa si isi pot creste greutatea de pana la 15 ori. O alimentatie care include acest tip de fibre adauga volum continutului intestinal si incetineste trecerea alimentelor prin intestinul subtire.
2. Fibrele insolubile pot absorbi apa dar nu in cantitate la fel de mare. Acest tip de fibre va reduce timpul cat alimentele stau in intestin, asa cum fibrele solubile dau volum continutului intestinal. O parte din continutul de fibre va fermenta intr-un anumit grad si va servi drept hrana pentru flora microbiana intestinala nepatogena.
Un intestin normal contine aproximativ 1 kg de bacterii intestinale (iar la anumite persoane aproximativ 2 kg), impartite in 160 de specii diferite. Aceste bacterii descompun proteinele greu digerabile si carbohidratii din alimente si depind de prezenta unei anumite cantitati de fibre din alimentatie. Alimentele pe care le ingeram sunt importante pentru numarul si distributia diferitelor specii de bacterii.
Pe langa procesarea fibrelor din alimente, aceste bacterii din intestin secreta diverse substante (neurotransmitatori), care influenteaza metabolismul si regleaza pofta de mancare. Tot ele sprijina procesul de aparare imunitara prin celulele limfatice din mucoasa intestinala.
Alimentatia europenilor s-a schimbat semnificativ fata de secolul trecut. Acum 100 de ani, se consumau multe fructe, legume si cereale cu un continut ridicat de fibre. Pe masura ce consumul alimentelor rafinate a crescut, a scazut foarte mult continutul de fibre din alimentatia zilnica.
Tipuri de fibre:
1. Celuloza se gaseste in peretele celular al plantelor si apartine unui tip de carbohidrati pe care oamenii nu il pot digera, deoarece organismul nu sintetizeaza enzimele care pot descompune acesti carbohidrati. In organism, celuloza absoarbe doar o cantitate mica de lichid. Fructele si legumele sunt cele mai importante surse de celuloza.
2. Hemiceluloza este si ea un carbohidrat nedigerabil. Impreuna cu pectina, ea formeaza o matrice care inglobeaza fibrele de celuloza aflate in peretii celulari ai plantelor.
3. Pectina este o fibra nedigerabila ce se gaseste in majoritatea peretilor celulari ai plantelor. Pectina din fructele necoapte este predominant insolubila. Pe masura ce fructele se coc, pectina devine predominant solubila. Pectina este folosita de exemplu la fabricarea jeleurilor.
4. Lignina nu este considerata un carbohidrat, ea apartinand unui grup separat de substante. Continutul de lignina din peretele celular al plantelor variaza. Lignina este cea care confera duritate lemnului, fiind practic nedigerabila.