Beta-carotenul este o carotenoid ace apartine unui grup de coloranti vegetali galbeni-rosii si este cel care da morcovilor culoarea portocalie. Acesta este o substanta liposolubila si are nevoie de prezenta grasimilor pentru a putea fi absorbit in organism la nivelul intestinului subtire. Beta-carotenul este si o pro-vitamina si poate fi convertit in vitamina A atunci cand organismul are nevoie. Beta-carotenul produs prin sinteza chimica este folosit ca si colorant alimentar.
Bio-Caroten+E contine un amestec de beta-caroten si vitamina E naturala. Beta-carotenul si vitamina E sunt amestecate intr-o matrice de ulei, matrice care pastreaza amestecul stabil si creste biodisponibilitatea produsului. Studiile documenteaza faptul ca beta-carotenul sub forma de supliment are o biodisponibilitate mai mare decat atunci cand il ingeram din legume.
Beta-caroten pur, precursorul natural al vitaminei A, intr-o forma stabila si usor digerabila:
1. Provitamina A pentru mentinerea sanatatii pielii, a vederii normale si a sanatatii membranelor mucoase
2. Contine vitamina E naturala, care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ
1. Beta-carotenul si vitamina A
Beta-carotenul este o sursa vegetala de vitamina A si, in anumite parti ale lumii, este, practic, singura sursa de vitamina A a populatiei. Cand beta-carotenul este convertit in vitamina A, aceasta contribuie la mentinerea sanatatii pielii si a membranelor mucoase. Ea este implicata si in mentinerea vederii normale. Mai mult, vitamina A contribuie la procesul de diferentiere celulara din organism si la functionarea normala a sistemului imunitar.
Ingestia alimentelor si a suplimentelor alimentare care contin cantitati mari de beta-caroten (30mg sau mai mult) poate duce la colorarea pielii intr-o nuanta galbuie asemanatoare bronzului, ca urmare a acumularii beta-carotenului in tesutul subcutanat (hipoderm), mai ales la nivelul mainilor si picioarelor. Aceasta culoare dispare in momentul in care cantitatea de beta-caroten este diminuata.
Surse de beta-caroten:
• legume verzi
• brocoli
• morcovi
• ardei gras rosu
• dovlecel
• caise.
Continutul de beta-caroten din legume poate varia foarte mult, in functie de o serie de factori precum: solul in care au fost cultivate legumele, fertilizatorii, vantul, conditiile meteo si tratamentele la care a fost supusa recolta.
2. Beta-carotenul si vitamina E
Bio-Caroten+E contine vitamina E naturala sub forma d-a-Tocoferol, cel mai activ tip de vitamina E din organism. Pentru o absorbtie optima, Bio-Caroten+E ar trebui ingerat impreuna cu alimentele. Efectul principal al vitaminei E este acela de antioxidant. El se manifesta prin protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, prin inhibarea oxidarii acizilor grasi nesaturati. Vitamina E sprijina protectia celulelor organismului impotriva stresului oxidativ. Nevoia de vitamina E este direct proportionala cu ingestia de acizi grasi polinesaturati.
Vitamina E se gaseste in:
• Migdale, nuci
• Produse lactate grase
• Oua
• Legume verzi.